מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

סיסי שליה, מי שפיר או בדיקת דם במקום מי שפיר

איזו בדיקת לתסמונת דאון כדאי לבצע

תאריך: 09/04/2014

תקופת ההריון היא תקופה נעימה ומלאת תקווה וציפיה מצד אחד, אך גם מלחיצה ומלאה דאגות מצד שני. כאשר העובר נמצא בתוך הרחם, ישנה כל הזמן תהיה לגבי אופן ההתפתחות שלו ועם השנים והקדמה הטכנולוגית פותחו בדיקות הריון רבות שמטרתן לאבחן מצב ההתפתחות של העובר.

הבר המטריד ביותר בנוגע להתפתחות העובר הוא החשש מתסמונת דאון או מחלות גנטיות אחרות. ישנן כמה תסמונות שאם מגלים אותן בשלב מוקדם, מומלץ לעשות הפסקת הריון, עם כל הצער שבדבר.

ישנן כמה בדיקות הריון שמשמשות לאבחון מוקדם של תמונת דאון, לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות. המלצת הרופאים על ביצוען תלויה במצבה של האישה ההרה וכמובן במצבו של העובר. בדיקות מקדימות כמו שקיפות עורפית או בדיקות גנטיות מצביעות על הצורך בביצוען.


בדיקות לתסמונת דאון לפי גיל ההריון


- בדיקת סיסי שליה- נערכת בשבועות 10-13 להריון. מדובר בבדיקה שמבוססת על לקיחת דגימה מתאי השליה במטרה להשיג חומר גנטי שמקורו בעובר שיכול ללמד על מצבו בצורה מדויקת. הבדיקה נחשבת למדויקת ברמה של 99%. זוהי בדיקה פולשנית וזה גם החיסרון הגדול שלה, כיוון שהיא נחשבת למסוכנת וב- 2%-1% מסתיימת בהפלה. היא עלולה גם לגרום לזיהום ולדליפת מי שפיר. היתרון הגדול של בדיקה זו הוא השלב המוקדם בו היא מבוצעת שמאפשר זיהוי מוקדם של התסמונות הנבדקות והפסקת הריון פשוטה יחסית במקרה הצורך.


- בדיקת דם במקום מי שפיר- ניתן לערוך אותה החל מהשבוע ה-10 להריון. בשנים האחרונות פותחה בדיקת דם מיוחדת שמטרתה להמעיט את הצורך בבדיקות הריון פולשניות כמו סיסי שליה ומי שפיר.הבדיקה אמנם לא מזהה את כל התסמונות שבדיקת מי שפיר בודקת, אך בהחלט מכסה את המרכזיות שבהן ובראשן תסמונת דאון. רמת הדיוק של הבדיקה היא 99% ויתרונה הגדול הוא בכך שאין בה שום סכנה לאם ולעובר. החסרון היחיד של בדיקה זו הוא עלותה הגבוהה כיוון שהיא עוד לא נכנסה לסל הבריאות, אך כיום יותר ויותר קופות חולים וביטוחים פרטיים משתתפים במימונה עבור מבוטחותיהן.


- בדיקת מי שפיר- מתבצעת בשבועות 16-20 להריון. בדיקה פולשנית שמטרתה לאתר הפרעות כרומוזומליות בעובר שעשויות לגרום למחלות שונות. חסרונותיה הבולטים הם רמת הסיכון שלה- בין 0.50%-0.25% מהמקרים מסתיימים בהפלה וביצועה בשלב מאוחר יחסית של ההריון. הפסקת הריון, במקרה הצורך, בשלבים אלו הרבה יותר מורכבת.יתרונה הגדול הוא בוודאות התוצאות שהיא מספקת.


 

למאמרים כלליים נוספים >>