מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

אילן מכשירים רפואיים תפגשו במהלך ההריון?

במהלך ההריון האישה ההרה נפגשת עם רופאים למטרת בדיקות הריון לא מעטות. אם כן, עם אילו בדיקות תאלצי להתמודד? באילו מכשירים רפואיים משתמשים בהם?ואיך תעברי אותן בשלום?

תאריך: 29/08/2013

במהלך חודשי ההריון ישנן בדיקות רבות המבוצעות לצורך איתור מומים ובדיקות התפתחות תקינה אצל העובר אשר ברחמכן. נשים רבות, בעיקר בהריון הראשון, חשות מעט בהלה ופחד אל מול רשימת הבדיקות הרבות שהן מקבלות ברופא הנשים, האחראי על מעקב הריון, עוד בתחילת הדרך.

כדי לעשות את הדברים פשוטים יותר ובעיקר להרגיע, הנה פירוט על כמה מהבדיקות הרפואיות והמכשירים הרפואיים אותם תפגשו במהלך ההריון.

חלק ראשון

לאחר הגילוי המשמח וקבלת תוצאה חיובית של בדיקות הריון ביתי או בדיקת דם לגילוי הריון, תעברו בדיקת אולטרסאונד ראשונית. אולטרסאונד הינו מכשיר רפואי שאינו מכאיב והבדיקה היא פשוטה וקלילה. אולטרסאונד נעשה במהלך ההריון בשתי צורות שונות, וגינאלית ובטנית.

בדיקת סוג דם וספירת דם – אין מכשור רפואי מיוחד המשמש לבדיקות אלו. הבדיקות הן כמו כל בדיקת דם רגילה ותוצאותיהן מתקבלות די מהר.

בדיקת שתן כללית ותרבית – המכשור הרפואי היחיד שתמצאו בבדיקה זו היא כוס פלסטיק. הבדיקה היא כמו כל בדיקת שתן רגילה ולא מכאיבה ולא מצריכה היערכות מיוחדת.

בדיקת סוכר- זוהי בדיקת סקר שמטרתה היא איתור נשים בעלי סיכון גבוה לסוכרת הריונית. המכשור הרפואי בו משתמשים בו זהה לבדיקת דם רגילה, פרט לכך מתבקשת האישה לשתות מים בהם מומסים 50 גרם גלוקוז. במידה ונמצא בבדיקה זו סיכון גבוה לסוכרת הריונית, האישה תעבור בדיקה נוספת ובה 100 גרם גלוקוז מומסים במים שלאחריהם תבצע שוב בדיקת דם.

חלק שני

בדיקת שקיפות עורפית – בדיקה הנעשית באמצעות מכשור רפואי של אולטרסאונד בלבד, בה מודדים את עובי הנוזל הנמצא בעורפו של העובר. עודף של נוזל באזור זה יכול להעיד לעיתים על מומים שונים. הבדיקה פשוטה ולא אמורה להיות כרוכה באי נעימות.

סקירת מערכות מוקדמת – שוב נפגוש את המכשיר הרפואי הדומיננטי ברוב הבדיקות, האולטרסאונד, בעזרתו סורק הרופא את איבריו של העובר ומוודא שהם תקינים. כפי שציינו בתחילת הכתבה, האולטרסאונד בבדיקה מתחיל בצורה ווגינלית ולעיתים הרופא יעבור גם לאולטרסאונד בטני.

חלבון עוברי – בדיקה לתסמונת דאון, זוהי שוב בדיקה המבוצעת ללא מכשור רפואי מסובך. זוהי בדיקת דם רגילה הנחשבת בדיקת סקר שמטרתה לשקלל את הסיכון לתסמונת דאון עפ"י פרמטרים שונים.   

חלק שלישי ואחרון

סקירת מערכות מאוחרת– המכשור הרפואי המשמש לבדיקה זו הוא האולטרסאונד והפעם הוא בצורה בטנית. בדומה לסקירת המערכות המוקדמת גם כאן הרופא בודק מספר איברים של העובר ותקינותם ובנוסף וחשוב מכך, מבוצעת הערכה של כמות מי השפיר וגודלו של העובר.

הבדיקה היא מאוד יסודית והרופא בודק את התינוק לאורכו ורוחבו.

הערכת משקל ידנית – בבדיקה זו ישתמשו הרופאים/האחיות כל אחד לפי שיטתו הוא בעזרים שונים. בדרך כלל המכשור הרפואי המלווה את הבדיקה הוא אולטרסאונד ולרוב מתלווה אליו בדיקה ידנית המסייעת להערכת משקל העובר לפני הלידה.

לסיכום, כפי שציינו בכתבה אין מה לחשוש מבדיקות ההריון ורוב המכשרים הרפואיים המתלווים אליהם. את רוב הבדיקות מבוצעות בעזרת אולטרסאונד, מזרקים ללקיחת בדיקות דם וכוסות פלסטיק למתן שתן. כל אלו יכולים להיות מוכרים לנו טרם תחילת ההריון, מבדיקות קודמות, ולכן אין שום סיבה לחשוש באופן מיוחד. למעשה, כל סוג של ציוד רפואי מתקדם או יוצא דופן הקשור לבדיקות ההריון נמצא בעיקר במעבדות השונות, המפענחות את בדיקות הדם או השתן הנשלחות אליהן, ואין אנו באים במגע איתן כלל וכלל. אנו מאחלים לכן דרך צלחה ובריאה במלך תשעת חודשי ההריון הבאים.

 

למאמרים כלליים נוספים >>