מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

בדיקות הריון בהריון מרובה עוברים

איזה בדיקות הריון נדרשות לעבור נשים עם הריון רב עוברי?

תאריך: 02/12/2013

הריון מרובה עוברים (תאומים, שלישיות) כרוך בסיבוכים רבים יותר מאשר הריון יחיד ועל כן מחייב מספר גדול יותר של בדיקות שונות בהריון, ביניהן בדיקות אוטראסאונד, בדיקת מי שפיר, סיסי שליה ועוד. הריון מרובה עוברים נחשב הריון בסיכון גבוה, במהלכו עלולה האם ללקות בלחץ דם גבוה, אנמיה, רעלת הריון ואף להגיע למצב של לידה מוקדמת. על כן יש צורך של מעקב צמוד של רופא נשים מומחה, והכפלה ואף שילוש של בדיקות המעקב (בדיקות לחץ דם, בדיקות דם ושתן וכד'). מהן בדיקות ההריון הנדרשות לאישה בהריון מרובה עוברים?

אבחון הריון רב עוברי

ההתפתחויות הטכנולוגיות בתחום הרפואה מאפשרות לזהות הריון רב עוברי עוד בשלב הראשוני של בדיקות ההריון: בבדיקת הדם המוקדמת: הריון רב עוברי מתאפיין ברמות גבוהות של ההורמון גונדוטרופין כוריוני אנושי (HCG). האבחון הסופי מתבצע בבדיקת אולטרסאונד המתבצעת בשבוע השישי, ומאשרת הריון רב עוברי.

בדיקות הריון

אישה הנושאת תאומים או שלישיה נדרשת לעבור את אותן בדיקות הריון שעוברת אישה בהריון יחיד, ביניהן: בדיקות גנטיות, בדיקת מי שפיר, סקירת מערכות ועוד. ההבדל הוא במספר הבדיקות ובבדיקות נוספות (ופולשניות) שנשים הנושאות הריון יחיד לא חייבות לעבור.

כיוון שבהריון מרובה עוברים יש סיכוי גבוה להתפתחות של מומים מולדים והפרעות גנטיות, תידרש אישה הנמצאת בהריון מרובה עוברים לבצע בדיקות הריון נוספות כדי לאבחן הפרעות אלה. בין הבדיקות:

דגימת סיסי שליה - בדיקה הנעשית בין השבוע ה-10 ל- 12 להריון. זוהי בדיקה פולשנית ובה צינורית דקה מוכנסת אל הרחם (דרך הנרתיק וצוואר הרחם) וחתיכה קטנה מהשליה נלקחת לבדיקה.

בדיקת מי שפיר - נעשית בדרך כלל בין השבוע ה-15 לשבוע ה-20 להריון, במהלכה נשאב נוזל מי שפיר מהרחם באמצעות מחט. בבדיקת מי שפיר בתאומים נלקחת דגימה מכל שק הריון בנפרד. כיום הדעות חלוקות לגביי ביצוע בדיקת מי שפיר בהריון מרובה עוברים כיוון שההורמונים הנבדקים מגיעים משני העוברים וקשה לדעת מהתוצאות מי מהעוברים נמצא בסיכון לתסמונת דאון.

שקיפות עורפית - בדיקת אולטרסאונד המתבצעת בין השבוע ה-11 לשבוע ה-13 להריון, ונועדה לאתר הפרעות כרומוזומליות כמו תסמונת דאון. בבדיקה זו נבדק עובי הנוזל המצטבר בעורפו של העובר. ככל שהפס עבה יותר, כך גדל הסיכוי לעובר עם תסמונת דאון. בדיקת הריון זו נחשבת הבדיקה המהימנה ביותר לגילוי הפרעות גנטיות בתאומים.

סקירת מערכות מאוחרת - בדיקת הריון זו מתבצעת בין השבוע ה-22 לשבוע ה-24 להריון. זוהי בדיקת אולטרסאונד בטני שנועדה לאבחן מומים מולדים שהתפתחו מעבר לשבוע ה-20 להריון ולא התגלו בבדיקות מוקדמות יותר (מערכות כמו המוח בית החזה והכליות מתפתחות בשלבים מאוחרים יותר של ההריון ולא ניתן לגלות מומים במערכות אלו בבדיקות הריון מוקדמות).

כיוון שיש סיכון גבוה לפיתוח אנמיה, לחץ דם גבוה וסוכרת הריון, יש צורך במעקב הדוק ובדיקות חוזרות של לחץ דם, בדיקות של רמת הברזל בדם, בדיקת שתן לאיתור זיהום בדרכי השתן, ובדיקת גלוקוז.

בנוסף, בהריון רב עוברי יש סיכוי גבוה ללידה מוקדמת. בבדיקת אולטרסאונד וגינלי נבדק אורך צוואר הרחם. צוואר רחם קצר מעיד על סיכוי ללידה מוקדמת.


 

למאמרים כלליים נוספים >>