מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

בדיקות הריון בשליש הראשון

על בדיקות ההריון שיש לבצע בשליש הראשון להריון

תאריך: 05/01/2014

במהלך ההריון ואף לפניו, יש לעבור מספר גדול של בדיקות הריון, כמו: בדיקות דם, לחץ דם, בדיקות אולטרסאונד, בדיקת מי שפיר ועוד. מטרת כל הבדיקות האלו היא אבחון מוקדם ככל האפשר של מחלות גנטיות קשות (כמו תסמונת דאון, טאי זקס ועוד) מומים פיזיולוגים ומחלות תורשתיות נוספות. חשוב לבצע בדיקות הריון אלו בתחילת ההריון ולהמשיך ולהישאר במעקב המשך ההריון כולו. את בדיקות ההריון מבצעים בשלבים שונים של ההריון בהתאם להתפתחות העובר וסוג הבדיקה. בחלק זה נדבר על הבדיקות האופייניות לשליש הראשון של ההריון.


בדיקות הריון בשליש הראשון של ההריון


1. בשלב הראשון של ההריון ועוד קודם לכך, יש לגשת לבדיקה אצל רופא המשפחה או הגיניקולוג המטפל, יחד עם בן הזוג לצורך תכנון הריון נכון. בבדיקה זו נאספים נתונים על העבר הרפואי של בני הזוג ומשפחתם המורחבת. נבדקים נתונים כמו: מחלות משפחתיות, ניתוחים קודמים, רגישות לתרופות ועוד. כמו כן, מומלץ לבצע בדיקת שד על ידי כירורג מומחה על מנת לוודא שאין גושים חשודים ובמקרה הצורך לקבל טיפול בסרטן השד ולעכב את ההריון. בעזרת איסוף מידע זה יוכל הרופא להעריך את רמת הסיכון בהריון של האישה ויקבע איזה בדיקות הריון או טיפולים יש לבצע במהלך ההריון או אפילו לפניו.

2. הבדיקה הבאה היא בדיקת אולטרסאונד, הראשונה מבין בדיקות אולטרסאונד רבות אחרות, בה נקבע גיל ההריון, מספר העוברים ותקינות ההריון.

3. בדיקות דם: במהלך ההריון עוברת כל אישה מספר גדול של בדיקות הריון, הנפוצות בהן הן בדיקות דם. בשליש הראשון להריון נערכות בדיקות דם שבודקות את סוג הדם, Rh, ספירת דם כללית, רמת סוכר בדם בצום, קיום נוגדנים או חיסון למחלות שונות (אדמת, צהבת, עגבת, אבעבועות רוח), בדיקת טוקסופלזמה, CMV, שתן לכללית ולתרבית. מטרת בדיקות אלו היא איתור חוסר דם, סוכרת טרום הריונית, נשאות לתלסימיה וזיהום סמוי בשתן.

4. בדיקות סקר גנטיות - בדיקות דם המיועדות לאבחון מוקדם של נשאות סמויה של מחלות גנטיות. הבדיקות מתבצעות בהתאם להמלצה של הרופא המטפל או יועץ גנטי, ונעשות בהתאם להיסטוריה הרפואית והמוצא המשפחתי של בני הזוג. בין המחלות הנבדקות: טאי זקס, תסמונת האיקס השביר, סיסטיק פיברוזיס ועוד.

5. שקיפות עורפית - בדיקה לתסמונת דאון. בדיקת אולטרסאונד הבודקת את עובי הצטברות הנוזל בעורף התינוק. במקרים בהםם יש עודף נוזל, גובר הסיכוי למומים כגון תסמונת דאון, מומים אנטומיים והפרעות גנטיות אחרות.

6. סקר ביוכימי שליש ראשון - כמו בדיקות הריון רבות אחרות, גם כאן מדובר בבדיקת דם. בבדיקה זו נבדקים שני סוגי הורמונים (PAPP A, free beta hCG) לצורך קביעת רמת הסיכון לתסמונת דאון ו/או מומים אחרים.

7. סיסי שליה - מבין שלל בדיקות ההריון שנשים עוברות, בדיקה זו מעורר הרבה חשש בקרב נשים הריוניות, בשל היותה בדיקה פולשנית הכרוכה בפגיעה בעובר ואף בהפלה. בדיקת סיסי שליה מתבצעת בשבועות 10-13 להריון ומטרתה זיהוי מומים ומחלות תורשתיות. בדיקת סקר ביוכמי היא בדיקה לתסמונת דאון ואיתור מחלות גנטיות נוספות. בבדיקה נלקחת דגימה קטנה מהשליה העוברית ונלקחת לבדיקה כרומוזומלית. ניתן לאבחן באמצעות הבדיקה תסמונת דאון אך גם עודף או חוסר של כרומוזומים אחרים המעידים על מחלה גנטית או מומים בעובר.


 

למאמרים כלליים נוספים >>